Weber's boek over Hitler tijdens de Grote Oorlog

  • by Pierre Grande Guerre
  • 25 May, 2019

DUTCH Page - Boekbespreking d.d. 27 maart 2011

Inleiding - Oorzaak

Wie mij hier langer volgt, weet dat ik nogal wat plaatsen heb bezocht, waar Hitler’s List Regiment vertoefde tijdens zijn verblijf aan het Westelijke Front. Ik bezocht niet alleen de Belgische Bayernwald-loopgraven en het Franse dorp, Fromelles, maar ook locaties uit Hitler’s Naziperiode, zoals het paradeveld van het Luitpold-stadion, bekend uit Leni Riefenstahls “Triumph des Willens”, van het de “Reichsparteitag Gelände”, het RijksPartijdag terrein in Neurenberg, waar ik het niet kon nalaten even op zijn betonnen spreekgestoelte te staan.
Mijn dia uit 1990: Luitpold stadion, Reichsparteitagsgelände, Neurenberg.
Hitler's podium, Luitpold stadion, Reichsparteitagsgelände, Neurenberg.
Al sinds ik tijdens mijn schooljaren Allan Bullock’s biografie, "Hitler: a Study in Tyranny", las, ben ik gefascineerd geweest door het abjecte verschijnsel Hitler. Sinds ik mij verder ging verdiepen in de Grote Oorlog, is mijn fascinatie alleen maar toegenomen voor de persoon, die toch wel als het exponent en de verpersoonlijking beschouwd mag worden van het continuüm van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.

Aanleiding
In Nederland en enige andere landen in Europa is recent een vertaling verschenen van een nu al spraakmakend, Engels boek van Thomas Weber, “Adolf Hitler en de Eerste Wereldoorlog – Het ware verhaal”. (1) Die kritische voorpublicaties in de gedrukte media en zelfs op de Nederlandse radio wekten niet alleen mijn nieuwsgierigheid, maar wekten tegelijkertijd vooral ook mijn scepsis ten opzichte van de conclusies, die ik in deze voorpublicaties las. Die voorpublicaties, waarin geschiedkundige wetenschappers zich tegelijkertijd zowel kritisch als lovend uitlieten, vormden voor mij aanleiding genoeg om het boek te lezen. Door de komst van Thomas Weber zelf op 24 maart jongstleden naar het Goethe Institut in Amsterdam om een lezing te geven, moest ik van mijzelf mijn lezing van het boek versnellen. Sceptisch begon ik aan mijn leeservaring, maar ik ben toch enthousiast geëindigd.

“Etappenschwein”?

Zoals de schrijver tijdens zijn lezing in Amsterdam heeft aangegeven, draait de kern van zijn boek om de interessante vraag of Gefreiter Hitler zijn antisemitisme al heeft ontwikkeld tijdens zijn dienst in het List Regiment. Mijn scepsis over Weber’s conclusie dat Hitler slechts een “Etappenschwein” zou zijn zonder bijzondere verdienste, maakte mij nog nieuwsgieriger naar zijn boek, omdat ik altijd, weliswaar kritisch, open wil staan voor nieuwe inzichten. Zo had ik ook andere vragen over Weber’s boek, waarop ik hoopte een bevredigend antwoord te vinden, zoals onder andere; waarom heeft het niet bijzonder moedige “Etappenschwein”, Hitler, dan toch zijn twee IJzeren Kruizen verdiend, en waarom is Hitler nooit bevorderd tot een hogere rang dan korporaal of liever nog soldaat eerste klas?

Andere biografieën

Inderdaad zijn er sinds 1958 al minstens 40 biografieën verschenen over Hitler, zoals die van Allan Bullock uit 1958 en het meer recente, prijzenswaardige werk uit 1999 van Ian Kershaw. (2 )Maar over die periode dat Hitler deel uit maakte van het Beierse Reserve Infanterie Regiment 16, zijn al deze historici nogal beknopt. Bullock heeft zelfs de neiging om toch maar de in de prille Nazi-tijd ontwikkelde mythologisering van Gefreiter Hitler te volgen. Kershaw's meesterwerk, het eerste deel van zijn Hitler biografie, “Hoogmoed”, gaat ook helaas betrekkelijk beknopt in op Hitler’s periode aan het Westelijk Front. Wat betreft de bepaling van de juiste locaties, is Kershaw ook niet helemaal correct, zo heb ik mogen merken tijdens mijn reizen langs het Westelijk Front.

Regimentsgeschiedenis van B.R.I.R. 16.
Weber’s vlot leesbare boek is in deze reeks biografieën zonder meer uniek, omdat hij zich concentreert vooral op die periode van ‘14-‘18, die de andere historici slechts beknopt behandelden. (3) Een ander aspect dat Weber’s boek uniek maakt, is het feit dat hij zijn onderwerp benadert vanuit grondig onderzoek naar alle andere leden van het List Regiment en hoe zij Hitler als soldaat hebben ervaren. Daarmee is Weber’s boek niet alleen een biografie van Hitler geworden, maar vormt zijn boek tegelijkertijd ook een regimentsgeschiedenis van het Beierse Reserve Infanterie Regiment 16! Hoe u zelf later na uw leeservaring over Weber’s conclusies over A.H. ook zal denken, eens of niet eens, alleen al vanuit de invalshoek van de regimentsgeschiedenis van B.R.I.R. 16 is het boek onbetwist indrukwekkend te noemen.

Antisemitisme

Niet alleen de getuigenissen van bekende Hitler vrienden zoals Max Amann, heeft Weber uitgeplozen, maar vooral ook getuigenissen van in vergetelheid geraakte  regimentsleden, zoals de Joodse officier, Leutnant Hugo Gutmann, die Hitler heeft voorgedragen voor zijn tweede IJzeren Kruis. Zoals Weber ook in zijn lezing naar voren heeft gebracht, vormde de in de Nazitijd verzwegen, Hugo Gutmann, de spil voor zijn onderzoek naar de vraag of Hitler zijn antisemitisme al ontwikkelde aan het front. Omwille van de beknoptheid en vanwege het feit dat u zelf maar Weber’s steekhoudende argumenten moet lezen, wil ik u slechts vertellen, dat Weber tot de conclusie komt dat Hitler zijn antisemitisme pas na de Grote Oorlog heeft ontwikkeld. Weber durft daarvoor geen exact tijdstip of een exacte gebeurtenis in 1919 aan te geven.(4)

Mythevorming van de moedige soldaat.
Het imago van een buitengewoon moedige “Meldeganger Hitler”, zoals de mythevorming van de Nazi-lectuur ons dit beeld heeft geschapen, en dat ook later door veel gerenommeerde historici is overgenomen, klopt volgens Weber helemaal niet. Ook ik, als eenvoudig en nederig lezer,  verkeerde altijd in de veronderstelling dat een ordonnans aan het front een bijzonder gevaarlijke taak was. Maar voor het risico van de te onderscheiden soorten ordonnansen maakt Weber een belangrijk onderscheid tussen bataljonsordonnansen en regimentsordonnansen. Bataljonsordonnansen hadden wel die gevaarlijke taak om tot in de eerste linies te kruipen om de berichten door te geven. Regimentsordonnansen, zoals Hitler, gingen slechts op en neer van het regimentshoofdkwartier naar het bataljonshoofdkwartier. In vergelijking met de omstandigheden van de gewone soldaten in de loopgraven en de bataljonsordonnansen hadden regimentsordonnansen, zo betoogt Weber, een relatief gemakkelijk leventje op een relatief veiliger afstand met veel minder risico en minder blootstelling aan gevaar, en met betere huisvesting en betere voeding. Kortom: Hitler stond weliswaar bloot aan oorlogsgeweld, maar in vergelijking met de mannen in de loopgraven had Hitler het een stuk gemakkelijker. Daarom vind ik het ook vermakelijk dat Weber in een voetnoot beleefd maar beslist afrekent met gerenommeerde historici, zoals Kershaw en Keegan, die de traditie van dit ingeprente imago van de gevaarlijke taak van Meldeganger Hitler klakkeloos hebben voortgezet.(5) Voer voor historici dus!

IJzeren Kruis Eerste Klasse.
Volgens Weber had “Etappenschwein” Hitler zijn decoraties eigenlijk meer te danken aan de collectieve uitgave op dezelfde dag van tientallen onderscheidingen aan mannen van het List Regiment en zijn goede contacten met een aantal stafofficieren van het Regimentshoofdkwartier. De mythe van de moedige verdienste van Hitler’s (tweede) IJzeren Kruis Eerste Klasse, prikt Weber genadeloos door. Een fraai stukje van Nazi-geschiedvervalsing: Hitler was weliswaar op 31 mei 1918 als een van de vele B.R.I.R. 16 mannen aanwezig nabij Vézaponin, maar de aan hem toegedichte heldenrol bij de gevangenneming van 12 Franse soldaten bij de brug werd in werkelijkheid gespeeld door de later verzwegen Joodse officier, Leutnant Hugo Gutmann, zoals een brief van de toenmalige regimentscommandant, Anton von Tubeuf, later bevestigde!

Geen bevordering

Nu mag ik door Weber enigszins overtuigd zijn van de betrekkelijkheid van Hitler’s soldatenmoed, op mijn vraag waarom Hitler nooit bevorderd is tot een hogere rang, kan ook Weber mij helaas geen afdoende antwoord geven. Weber stelt dat zijn officieren altijd tevreden waren over Hitler’s uitvoering van hun opdrachten. Maar zijn karaktereigenschappen, dat hij een “Einzelganger” was, die ook absoluut niet meer deed dan hem werd opgedragen, en die daarom verder niet uitblonk door vermeende leiderschapskwaliteiten, zorgden ervoor dat hij bij promoties telkens weer onderaan de lijst terecht kwam en voor bevordering afviel. Het feit, dat Hitler een Oostenrijker was, heeft volgens Weber tijdens zijn lezing geen rol gespeeld. Hitler was immers geboren op de Oostenrijks-Beierse grens en voor zijn Beierse kameraden vormde zijn afkomst volstrekt geen bezwaar.

Conclusies van mijn leeservaring

Al lezend, zult u gemerkt hebben dat ik al mijn scepsis ten aanzien van Weber’s conclusies ben kwijtgeraakt. Voor wie niet zozeer geïnteresseerd is in Weber’s stellingen, maar slechts wel de droge feiten wil weten omtrent Hitler’s aanwezigheid of uitsluitend de aanwezigheid van het List Regiment aan het Westelijk Front, vormt Weber’s boek zondermeer op zichzelf al een aanrader. Wie de discussie onder geschiedkundige wetenschappers volgt, mag Weber’s veelbesproken visie eigenlijk niet missen. Of u het later eens zal zijn met Weber’s baanbrekende visie op Gefreiter Hitler of niet, Weber’s grondige onderzoek en zijn argumenten voor zijn stellingen zullen voor u nieuwe invalshoeken openen, juist door Weber’s bijzondere benadering om de mythevorming te ontmaskeren vanuit het oogpunt van Hitler’s lotgenoten en vanuit “circumstantial evidence” van hun getuigeverslagen.
Ik kan daarom dit vlot leesbare boek van harte aanbevelen aan iedereen, die geïnteresseerd is in de ware oorlogsavonturen van Gefreiter Hitler tijdens de Grote Oorlog en de georganiseerde mythevorming daarna. Mijn eindoordeel: vijf sterren!

Pierre

Voetnoten en Tip
(1) ISBN. 9789046809198. Voor de duidelijkheid; ik heb de Nederlandse vertaling gelezen! De oorspronkelijke, Engelse titel is “Hitler’s First War-  Adolf Hitler, The Men Of The List Regiment, And The First World War”.
(2) Allan Bullock: "Hitler: a Study in Tyranny". Ian Kershaw: "Hitler: 1889-1936 Hubris" en " Hitler: 1936-1945 Nemesis".  
(3) In het tweede deel van zijn boek behandelt Weber ook uitputtend de mythevorming van Hitler’s vermeende heldenrol tijdens de periode 1919-1945. Het tweede deel is zonder meer bijzonder aanbevelenswaardig, maar dit gedeelte van het boek houd ik omwille van de beknoptheid van mijn boekbespreking buiten mijn beschouwing.
(4) Als consument/lezer heb ik daarover zo mijn idee ontwikkeld, maar omdat ik geen professioneel historicus ben en omdat ik mijn vermoeden niet kan staven, laat ik het hierbij om niet verwikkeld te raken in een ongewilde  “Historikerstreit” i.p.v. een leerzame discussie.
(5) Voetnoten 17 en 18, behorend bij hoofdstuk 5.
(6) TIP: Lees over Hitler’s dubbele nationaliteit mijn column hier, “De Duitse nationaliteit van de Oostenrijker, Hitler”.
by Pierre Grande Guerre 29 Nov, 2019
by Pierre Grande Guerre 14 Nov, 2019

Inleiding: Franz Von Papen & Werner Horn; schaker en pion

Onlangs stuitte ik in een oud boek (1) van 1919 op een opmerkelijk verhaal over een Duitse Luitenant, die in begin februari 1915 een half geslaagde bomaanslag pleegt op een spoorbrug over een grensrivier tussen de Verenigde Staten en Canada. Ook al staat de bekentenis van de dader, Werner Horn, deels in het boek te lezen, de naam van zijn opdrachtgever zal Horn blijven verzwijgen. Na wat verder zoeken vond ik ook de naam van Horn’s opdrachtgever, Franz von Papen, een van de aangeklaagden van het latere Neurenberg Proces in 1946.

In een Grote Oorlog als de Eerste Wereldoorlog  is Horn’s aanslag op de brug uiteraard slechts een bescheiden wapenfeit. Toch vermoed ik dat dit relatief onbekende verhaal, dat de geschiedenis is ingegaan als de “ Vanceboro International Bridge Bombing ”, nog interessante kanten kent. Het is onder andere een spionageverhaal over hoe in een groter plan een sluwe schaker zijn naïeve pion offert.  

Beknopte situatieschets Canada en de Verenigde Staten in 1915

by Pierre Grande Guerre 01 Oct, 2019

This trip we start at the Léomont near Vitrimont and we will with some exceptions concentrate on the Battle of Lorraine of August-September 1914 in the area, called, the “Trouée de Charmes”, the Gap of Charmes.

After the Léomont battlefield we continue our explorations to Friscati hill and its Nécropole Nationale. Next we pay a visit to the battlefield of la Tombe to go on to the Château de Lunéville. There we cross the Vezouze to move on southward to the Bayon Nécropole Nationale. At Bayon we cross the Moselle to pass Charmes for the panorama over the battlefield from the Haut du Mont. North-west of Charmes we will visit the British Military Cemetery containing 1918 war victims. From Charmes we go northward to the battlefield of the First French Victory of the Great War, the Battle of Rozelieures of 25 August 1914. North of Rozelieures we will visit the village of Gerbéviller. From there we make a jump northward to visit the ruins of Fort de Manonviller to finish with an interesting French Dressing Station bunker, west of Domjevin.

by Pierre Grande Guerre 18 Sept, 2019
Though we depart from Badonviller in the Northern Vosges , we make a jump northward to the east of Lunéville and Manonviller. We start at Avricourt on the border of Alsace and Lorraine. From the Avricourt Deutscher Soldatenfriedhof we explore the southern Lorraine battlefields ; the mine craters of Leintrey , the Franco- German war cemetery and Côte 303 at Reillon , and some German bunkers near Gondrexon , Montreux , and Parux.
by Pierre Grande Guerre 13 Sept, 2019
We depart from Raon-l’Etape to drive northward via Badonviller to Montreux to visit the  "Circuit du Front Allemand 14-18", the  Montreux German Front Walk 14-18,  with its trenches , breastworks , and at least twenty bunkers.
by Pierre Grande Guerre 08 Sept, 2019
North-east of Nancy, east of Pont-à-Mousson, and south-east of Metz we visit the battlefields of the Battle of Morhange of 14 until 20 August 1914. We follow mainly topographically the route of the French advance eastward over the Franco-German border of 1871-1918.
During this visit, we try to focus on the day that the momentum of the battle switched from the French side to the advantage of the Bavarian side: the day of 20 August 1914, when the Bavarians rapidly re-conquered the territory around Morhange , being also the day of the start of their rather successful “Schlacht in Lothringen”.
We will visit beautiful landscapes of the "Parc Naturel Régional de Lorraine", memorials, ossuaries, and cemeteries. Sometimes we will divert to other periods of the Great War, honouring Russian and Romanian soldiers, who died in this sector. We start our route at the border village of Manhoué, and via Frémery, Oron, Chicourt, Morhange, Riche, Conthil, Lidrezing, Dieuze, Vergaville, Bidestroff, Cutting, Bisping we will finish in Nomeny and Mailly-sur-Seille, where the Germans halted their advance on 20 August 1914, and where they constructed from 1915 some interesting bunkers.
by Pierre Grande Guerre 05 Sept, 2019
South of Manhoué we start this trip at Lanfroicourt along the French side of the Franco-German 1871-1918 border, marked by the meandering Seille river. We visit some French bunkers  in Lanfroicourt, near Array-et-Han and in Moivrons. From there we go northward to the outskirts of Nomeny and the hamlet of Brionne to visit the ( second ) memorial, commemorating the events in Nomeny of 20 August 1914. We continue westward to finish at the Monument du Grand Couronné at the Côte de Géneviève, a former French artillery base, which offers several panoramic views over the battlefield.
by Pierre Grande Guerre 28 Aug, 2019
North of Pont-à-Mousson and south of Metz, we explore the relics of German bunkers and fortifications along the Franco-German 1871-1918 border. We start at Bouxières-sous-Froidmont to visit the nearby height of the Froidmont on the front line. This time we will show only a part of the Froidmont, focusing on its military significance.  From the Froidmont we continue via Longeville-lès-Cheminot and Sillegny to the “Forêt Domaniale de Sillegny” to explore some artillery ammunition bunkers. Next we continue to Marieulles for its three interesting bunkers and to Vezon for its line of ammunition depot bunkers. From Vezon we continue to the “Deutscher Kriegsgräberstätte Fey – Buch”. From Fey we go eastward, passing 6 bunkers near Coin-lès-Cuvry to finish our trip at the top construction of the “Feste Wagner” or “Fort Verny”, north of Verny.
by Pierre Grande Guerre 25 Aug, 2019

From Badonviller or the Col du Donon we continue north-eastward for a visit to an extraordinarily well restored sample of German fortifications:  the Feste Kaiser Wilhelm II, or Fort de Mutzig,  lying on a height, some 8 km. away from the 1871-1918 Franco-German Border.

by Pierre Grande Guerre 23 Aug, 2019
We concentrate on the German side of the front around "Markirch", Sainte Marie-aux-Mines, the so-called "Leber" front sector . We first pay a visit to the Sainte-Marie-aux-Mines Deutscher Soldatenfriedhof, and next to the southern side of the Col de Ste. Marie for the many interesting bunkers of the German positions at the Bernhardstein, at the north-eastern slopes of the Tête du Violu. On the next photo page about the Haut de Faîte we will continue with a visit to the northern side of the pass and the "Leber" sector.
More posts
Share by: